Vsake toliko časa zapremo, zaklenemo in gremo. Tokrat nismo šli prav daleč. Dobre tri ure vožnje z letalom, nas je popeljajo v svet začimb, datljev, vrtnic, kamel, oceana, atlasa, tajinev, puščave in v svet neizmerne flore in favne čudovite dežele: Maroko. Iz vsakega popotovanja se vrnemo bogatejši, hvaležnejši za to kar imamo in tudi skromnejši. Tokrat pa smo domov prišli obogateni tudi s tekočim zlatom iz »drevesa življenja«, kot puščavski Berberi pravijo arganu.

Po večdnevnem popotovanju smo na jugozahodnem delu dežele, med Marrakechem in Essaouiro vendarle našli tisto, česar smo se najbolj  veselili: nasadi arganovih dreves v živo.

Naravna darila EMMA v nasadu arganovih dreves

UNESCO je arganovo drevo leta 1999 razglasil za del svetovne dediščine. V pokrajini pa arganova drevesa odigrajo ključno vlogo pri preprečevanju širjenja puščave, saj ohranjajo vlažnost in rodovitnost prsti. Ponudba arganovega olja in kozmetike iz arganovega olja je v Maroku nepregledna, kakovost pa ZELO različna. No naš cilj je bil obisk ženske zadruge (kooperative) in nakup olja direktno iz soda.  

Ženska zadruga med Marrakechem in Essaouiro

Maročani arganovo olje uporabljajo tako v prehrani, kot v zdravilstvu in kozmetiki. Arganovo olje je primerno za vse tipe kože, za nego nohtov in je odlično za suhe in puste lasne konice.

Nekaj idej za uporabo arganovega olja:

-          Arganovo olje z nežnimi krožnimi gibi vtrite v predhodno očiščen in navlažen obraz. Obraz predhodno navlažite s hidrolatom smilja.

-          V razmerju 1:1 zmešajte arganovo olje in frakcionirano kokosovo ali jojobino olje. Mešanico dnevno vtrite v lasne konice. Zadostujeta dve kapljici na dan. Mešanica je vrhunska v boju proti razcepljenim lasnim konicam.

-          Z arganovim oljem natrite nohte in nohtno kožico.

-          Po pedikuri si arganovo olje natrite na razpokano in trdo kožo na petah. Argan bo kožo učinkovito zmehčal in navlažil.

-          Po tuširanju namažite vlažno kožo telesa s čistim arganovim oljem. Uporabite majhne količine, natrite na vlažno kožo in videli boste, da se bo olje lepo vpilo in ne bo pustilo pretiranega mastnega sloja.

-          Arganovo olje je odlično tudi za obnovo kože po sončenju.

Arganovo olje je že sedaj vključeno v kozmetične izdelke EMMA, ponudbo pa bomo v prihodnje zagotovo še bogato razširili. 

Destilacija in predelava vrtnic in rastlinje Maroka