Ob zadnjem obisku gozda, nam je pot prekrižal mogočni hrast in pod njim neskončno število čudovitih hrastovih plodov – želodov.  Z otroci smo jih nabrali celo košaro in večer je bil namenjen lupljenju plodov. Plodove smo nato posušili v leseni sušilnici, spražili, zmleli in nato skuhali vrhunsko nedeljsko jutranjo kavo, popoldne pa spekli še domači kruh.

Priprava želoda

 

O želodovi kavi je pisal že Ivan Künzle v knjižici Zdravilna zelišča, ki jo je leta 1914 založila Katoliška bukvarna v Ljubljani. V knjigi piše: ''Župnik Kneipp priporoča želodovo kavo kot najboljšo in najbolj redilno. Zreli želod suši na soncu, dokler mu ne odpadejo kapice, sesekljaj ga, če ni še prav suh, posuši ga do kraja na peči in smeli na kavinem mlinčku prav kakor zrnato kavo. Pristavi želodovo kavo z vodo na ogenj. Ta kava je napram pusti ječmenovi zelo okusna, močna in tako zdrava, da jo smeš dati brez skrbi otrokom.''

 

Priprava želoda

 

Želodova kava je zelo zdravilna, saj znižuje krvni sladkor in uravnava delovanje ščitnice. Kavo pa lahko uporabimo tudi zunanje v zdravilne kozmetične namene, saj razkužuje in krči tkivo. Poleg tega jo lahko uporabimo za zaviranje glivičnih okužb, ob vnetju ustne votline pa jo redno grgramo.

 

Pojdite v bližnji gozd in si privoščite ta čudoviti plod narave.